Wat is het en wat kan je hieruit leren?

De ‘curtain viewer’ is een interactieve app die toelaat opnames van elke golflengte die van schilderijen worden gemaakt, beter te bestuderen. Het is een krachtige tool voor met name kunsthistorici en voor restaurateurs, maar ook voor kunstliefhebbers die een werk verder willen doorgronden.

Wat kan je juist te weten komen via de app?

Met de app kan je schilderijen bekijken in originele, volledig spectrum-opname in hoge resolutie, gecombineerd met ultraviolet licht, infrarood fotografie, infrarood reflectografie, Röntgen opnamen, enz. De opties zijn legio.

Elke golflengte geeft andere informatie over de staat, gebruikte materialen, techniek en opbouw van een schilderij. Meer over welke golflengte welk resultaat geeft vind je hier: https://www.iparc.eu/nl/onderzoek-analyse-2/

https://www.iparc.eu/nl/advanced-imaging-techniques-for-the-examination-of-works-of-art/

VIS_BT (Visible Photography Before Treatment); VIS_AT (Visible Photography After Treatment). geeft de beelden van een schilderij weer voor- en na restauratie en zal dienen als vergelijkingsgrond voor de andere multispectrale beelden.

RAK (Raking Light Photography(scheerlicht)) documenteert nauwgezet craquelures, verlies van picturale laag en biedt inzichten in de verftechniek, zoals borstelsporen en gebruikte instrumenten.

UVF (Ultraviolet Fluorescence Photography) identificeert oude en nieuwe vernislagen en laat toe zo de originele vlakken van de retouches te onderscheiden.

IR (Infrared Photography) tot ca. 950 nm, geeft een eerste beeld van de ondertekening en de opbouw van het schilderij.

IRR (Infrared Reflectography) tot ca. 1700 nm, biedt een uiterst gedetailleerd beeld van de ondertekening, dus de tekening die de schilder maakte alvorens hij begon te schilderen.

XRR (X-Ray Radiography) is een klassieke Röntgen opname en geeft een inzicht in de interne structuur alsook de verspreiding van loodhoudende verven.

MACRO-XRF (macro X-ray fluorescence): is een analysetechniek die gebruik maakt van X-ray fluorescentie spectroscopie en waarbij een gedefinieerd gebied op een kunstvoorwerp in de X- en de Y-as kan worden gescand. Deze niet-destructieve methode geeft de distributie van de chemische elementen weer in een 2-dimensioneel beeld. De Macro-XRF methode is uiterst geschikt voor het bestuderen van historische schilderijen en andere beeldende kunstvoorwerpen, omdat deze beeldvorming middels de verspreiding van chemische elementen verborgen verflagen, veranderingen uitgevoerd door de schilder of oude restauraties kan zichtbaar maken. Het geeft bovendien een uniek inzicht in het creatieve proces van de kunstenaar.

Hoe gebruik je het?

De verschillende beelden kunnen individueel worden bekeken door te klikken op de verschillende afbeeldingen onder de kolom “VIEWS”, of over meerdere beeldmodi tegelijk door te klikken op de knop “Sync” onder de kolom “MODES”. Inzoomen gebeurt door het scroll-wiel op de muis, klik en sleep om het zicht te verplaatsen. Op touchscreen-apparaten kan de verdeling tussen de vensters worden verplaatst door de verdeling aan te raken en te verslepen.

De “Curtain”-modus maakt een dynamische opsplitsing van de weergave in ruiten mogelijk die constant in grootte aanpassen bij het zoomen en volgen van de muis. In deze modus kunnen maximaal drie afbeeldingen worden gecombineerd.