In het Jubelparkmuseum wordt een nieuwe zaal met het volledig gerestaureerde winkelinterieur van de Brusselse boetiek Wolfers Frères geopend. De Wolferswinkel toont het authentieke interieur zoals de art-nouveauarchitect Victor Horta dat in 1912 had ontworpen voor de zaak van de beroemde juweliersfamilie Wolfers in de Arenbergstraat in Brussel. Horta tekende een verfijnd art-nouveauinterieur met toonkasten van mahonie en gepatineerd messing waarin de prestigieuze luxeobjecten van goud, zilver en ivoor volledig tot hun recht konden komen. In de nieuwe toonzaal zullen topstukken van de art-nouveau- en art-decocollectie van het Jubelparkmuseum geëxposeerd worden. Vele daarvan werden nooit eerder getoond aan het publiek.

De heropening van deze zaal van 350m² is de eerste realisatie van een nieuw parcours gewijd aan de Europese decoratieve kunsten van de 18de tot 20ste eeuw.

De restauratie van de kasten is een minitieus werk. De kasten werden indertijd in London vervaardigd en in Brussel gemonteerd. Echter geen enkele kast werd op dezelfde manier in elkaar gezet zodat de demontage (voor de verhuis naar de nieuwe zaal), documentatie en registratie op zich al een uitdaging vormden. Vervolgens werd onderzoek gedaan naar de afwerkingslaag in functie van kleur en glansgraad.

Van sommige kasten ontbraken lijsten en decoratieve elementen die in het houtatelier van IPARC werden gereproduceerd en dan geïntegreerd in het geheel. Ook het sluitwerk wordt aangepakt en beveiligingsmechanismen werden toegevoegd zodat de tentoongestelde objecten in de kasten gevrijwaard blijven van aanraking. Het textiel waarmee de binnenkant van de kasten was bekleed en dat niet de originele bekleding betrof – wordt ook vervangen door een smaragdgroen fluweel dat zo dicht mogelijk aansluit bij de originele stof.

Het project wordt uitgevoerd door een vierkoppig team houtrestauratoren olv Peter Taeymans.

De zaal wordt opengesteld voor het publiek op 29 november 2017.