Villa Servais, gelegen te Halle, werd gebouwd in 1847, en is het voormalige woonhuis van Adrien Francois Servais, geroemde componist en cellist. De architect van het gebouw is Jean-Pierre Cluysenaar, die o.a. ook de Sint-Hubertusgalerij in Brussel ontwierp. Het bordes aan de voorgevel van dit unieke bouwwerk, wordt gesierd door majestueuze leeuwen.

IPARC verzorgt de restauratie van deze twee leeuwen.
Na een onderzoek naar de afwerkingslagen werden de leeuwen ontdaan van een dikke laag mos waarna ze gereinigd werden.
De gebroken leeuw werd verlijmd. In het filmpje zie je hoe we een ‘dry-fit’ uitvoeren.
Dry-fitting = het passen van gebroken fragmenten. Dat gebeurt met grote en kleine stukken.
Bij grote en zware stukken is de voorbereiding intensiever omdat de stukken perfect moeten uitgelijnd worden voordat we kunnen verlijmen.
Je kunt immers  niet zo gemakkelijk corrigeren als het niet goed zit.

De volgende stappen zijn: het injecteren van de scheuren, het opvullen van lacunes en het aanbrengen van een beschermende verflaag.

Binnenkort kunnen ze opnieuw in al hun glorie bij ‘het mooiste gebouw’ van Halle bewonderd worden .

Eerder (2017) restaureerde IPARC al het terracotta gevelornament met het portret van de componist Rossini en het verloren medaillon met het portret van Meyerbeer, dat werd gereconstrueerd.
Vorig jaar werd de siervaas, een kopie van de Romeinse Warwick-vaas, behandeld. De vaas zal samen met de leeuwen worden teruggeplaatst.

Wens je zelfs een steentje bij te dragen aan het behoud en beheer van Villa Servais? Dat kan door deel te nemen aan allerlei acties en evenementen!Wil je hier meer over te weten komen ?
Neem dan zeker een kijkje op de website of bezoek de Facebook-pagina!

VILLA SERVAIS