IPARC biedt vanuit zijn labo beeldvorming diverse multispectrale analysemethodes aan op vraag van musea, veilinghuizen en private verzamelaars.
Sinds de oprichting in 2011 kan men beroep doen op IPARC voor IRR, X-ray, UV en hoge resolutie fotografie naast microscopische onderzoeken. Recent werd daar Macro-XRF scanning (Brucker M6 Jetstream) aan toegevoegd. Deze onderzoeken kunnen uitgevoerd worden in het IPARC-labo maar desgewenst ook op locatie bij de opdrachtgever.

Wat is Macro XRF-scanning?

Macro-XRF scanning is een analysetechniek die gebruik maakt van X-ray fluorescentie spectroscopie en waarbij een gedefinieerd gebied op een kunstvoorwerp in de X- en de Y-as kan worden gescand.
Deze niet-destructieve methode geeft de distributie van de elementen weer in een 2-dimensioneel beeld.

Wat kan je ermee zien of doen?

De methode is uiterst geschikt voor het bestuderen van historische schilderijen en andere beeldende kunstvoorwerpen, omdat deze beeldvorming middels de verspreiding van chemische elementen verborgen verflagen, veranderingen uitgevoerd door de schilder of oude restauraties kan zichtbaar maken.
Het geeft bovendien een uniek inzicht in het creatieve proces van de kunstenaar.

Welke kunstvoorwerpen?

In principe kan men alle kunstvoorwerpen scannen en analyseren.. Zo is het bij beelden  mogelijk om de nodige analyses te doen aan de hand van spot- of Interne linklijnmetingen.
De beste resultaten met deze scanningmethode worden echter behaald bij schilderijen, kunstwerken op papier en verluchte handschriften of boeken, glasramen en muurschilderingen. De duur van de scan wordt bepaald door de omvang van het kunstwerk zodat een budget en projectplanning steeds op maat worden bepaald.

© Naar Dirk Bouts, “Hoofd van de heilige Johannes de Doper op een schotel”, Olie op paneel, 17de eeuw, Collectie M Museum Leuven, inv. S/47/B