Partners

Met een team van gekwalificeerde restauratoren die elk een specialisme voorstaan, wordt gewerkt aan oude en moderne meesters, moderne materialen en hedendaagse kunst, hout, polychromie, steen en papier:
 
 
 

David Lainé: 
senior partner painting conservation & research

David Lainé (°B, 1971) genoot een opleiding tot Meester in de Restauratie en Conservatie van schilderijen aan de Hogere Academie voor Beeldende Kunsten in Anderlecht. Hij schoolde zich verder bij in microscopische cross-secties en pigmentanalyse aan de University of London (International Academic Project). Zijn specialisaties omvatten de structurele conservatie van paneelschilderijen, alsook monumentale stukken en dit zowel voor oude meesters als modernen.

Hij publiceert regelmatig en wordt rond paneelrestauratie als spreker gevraagd.

Hij vestigde zich als zelfstandig restaurateur met een eenmanszaak in 1996. Laine bvba werd eind 2008 opgericht en in 2011 omgevormd tot IPARC cvba (International Platform for Art Research and Conservation).

Hij maakt momenteel deel uit van het internationaal wetenschappelijk comité voor de tentoonstelling rond de 16de eeuwse schilder Michiel Coxcie bij Museum M in Leuven in 2013. David Lainé is voorzitter van de Belgische Beroepsvereniging voor Conservators en Restaurateurs van Kunstvoorwerpen (BRK-APROA vzw). 

 

Peter Taeymans:
partner wood conservation

Peter Taeymans (°B, 1976) is Master in de conservatie en restauratie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, gespecialiseerd in houtrestauratie, met afstudeerscriptie “Conservatie van historische wandbetimmering”.Hij vervolmaakte een opleiding bedrijfsbeheer en bekwaamde zich via scholing in het sculpteren van hout.

Onder de opmerkelijke projecten zitten opdrachten voor de stedelijke musea, maar vooral de diverse kerkfabrieken die Vlaanderen rijk is, doen beroep op zijn diensten voor restauratie-ingrepen op altaren, communiebanken, preekstoelen, biechtstoelen, kerkmeubilair, lambriseringen....  Verder werkt hij ook voor de Nationale Loterij en diverse stedelijke overheden voor ondermeer restauraties in stadhuizen (kasten, lambriseringen, ornamenten) en onroerende monumenten. Peter Taeymans is bovendien gespecialiseerd in camera-inspectie van houtwerk, een thema waar hij over publiceerde.

Hij participeerde eveneens in Kroatië aan een internationaal restauratieproject. Peter Taeymans is tevens BRK-lid.

 

Linda Temmink: partner stone conservation

Linda Temmink (°NL, 1978), behaalde een master in de restauratie en conservatie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en is houder van een bachelor-diploma in de plastische kunsten aan het Fontys college in Sittard, Nederland. 

Ze schoolde zich verder aan de Academie voor Schone Kunsten in steenkappen bij Frans Heirbaut en beeldhouwen bij Anne-Marie Volders.

Naast opdrachten van Eupen tot Boussu, en van Leuven tot Oostende van diverse typologie zoals architecturale ornamenten, stenen wapenschilden en gedenktekens, decoratieve plafonds; betonnen, (kalk)stenen, albasten, zandstenen, marmeren, granieten, gipsen en (geglazuurde) terracotta beelden, sculpturen in gegoten mortel, baldakijnen, portalen en doksalen was Linda Temmink gedurende lange tijd actief in het Verenigd Koninkrijk in het Victoria and Albert Museum in London en bij Taylor Pearce restoration ltd. De werkzaamheden in het Victoria and Albert Museum vormden een uitstekende ervaring in alle stappen van het hedendaagse museumbeleid van preparatie, onderzoek tot installatie in de nieuwe Middeleeuwse en Renaissance galerijen in het kader van het V&A Future Plan. Linda is een veelgevraagd spreker voor steenrestauratie met speciale aandacht voor de bedreigingen doorheen alle stadia van de behandeling. Door haar internationale ervaring en netwerk volgt ze de meest recente en innovatieve behandelingsmethoden op de voet. Linda is lid van de beroepsvereniging BRK.

 

 

Leen Gysen: 
managing partner

Leen Gysen (°B, 1971) groeide na een periode van wetenschappelijk onderzoek als assistent en Masters in de archeologie en kunstgeschiedenis aan de KULeuven bij Telindus vanuit sales België naar een internationale product marketing functie en vervolgens naar Corporate Marketing Communications Director.

Zij behaalde in die periode ook een Masters in Industrieel Ondernemingsbeleid aan EHSAL/HUB en Vlerick Management School.

Begin 2004 startte zij als directeur Marketing, Communicatie & Verkoop bij het Paleis voor Schone Kunsten en implementeerde er ondermeer het cultuurmerk BOZAR. Vijf jaar later was Leen Gysen klaar voor een nieuwe uitdaging: ze ging als  zelfstandige aan de slag met diensten als management support voor de creatieve industrie en de kunsten en werkt tot op vandaag intensief samen met musea, kunstenorganisaties en bedrijven in het kader van internationale marketing- en sponsoringtrajecten. Bij IPARC is ze verantwoordelijk voor het zakelijke beleid van de onderneming, de marketing- en communicatiestrategie, HR en business development.

Leen Gysen is daarnaast ook bestuurder bij Herita (www.herita.be), bij CAHF (Contemporary Art Heritage Flanders, www.cahf.be) en bij de NGO Plan International België (www.planinternational.be). Ze geeft gastcolleges strategische marketing en digitale communicatie bij bedrijven en in de cultuursector. Sinds 2011 is ze European Female Entrepreneurship Ambassador, een initiatief van de Europese Commissie in samenwerking met UCM en Mabizz.

 


Obrecht De Boer: 
partner painting conservation

Obrecht De Boer (°B, 1977)  behaalde een masterdiploma aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen met specialisatie schilderijenrestauratie. Obrecht is ook lid van de beroepsvereniging voor restaurateurs van kunstvoorwerpen, BRK.

Obrecht startte zijn carrière met opdrachten voor privé-verzamelaars en kerkfabrieken.  Vanaf 2002 werkte hij in opdracht van o.a. het Textielmuseum in Tilburg, het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur in Heverlee evenals het museum Abdij van Park op dezelfde site, en de collectie van de provincie Vlaams-Brabant.

David Lainé en Obrecht De Boer werken samen sinds 2009 en zijn erg complementair.

Obrecht is een veelzijdig schilderijenrestaurator die vanuit zijn ervaring met 17De eeuwse monumentale werken ook richting moderne en hedendaagse schilderkunst geëvalueerd is. Hij blijft zich verder vormen o.a. bij SBMK in Nederland, en zoekt actief het spanningsveld tussen klassieke artistieke creatie en de uitdagingen en vraagstukken van de hedendaagse kunst op.

Villa Servais

https://www.facebook.com/villaservaishalle/