Nieuws

Restauratie vitrines KMMA voltooid

Vanaf eind 2013 tot en met juni 2017 werkte het houtrestauratieteam van IPARC cvba (International Platform for Art Research and Conservation ) (www.iparc.eu) aan de restauratie van de oorspronkelijke vitrines van het  KMMA.
 

IPARC is een multidisciplinair restauratiebedrijf voor roerend erfgoed en kunstobjecten dat werkte in onderaanneming voor aannemer Denys NV op deze werf. Het bedrijf bestaat uit een team van 16 mensen die gespecialiseerd  zijn in de conservatie en restauratie van schilderijen, polychromie, stenen objecten, metaal, papier en visuele media, textiel en meubilair.

Ongeveer de helft van onze opdrachten gebeurt in het atelier in Kampenhout en de andere helft in situ. De vitrines van het Koninklijk Museum voor MIdden-Afrika werden in het museumgebouw, in een mobiel werfatelier, gerestaureerd.

Dat gaf als bijkomende moeilijkheid dat het werfatelier voor de vitrines telkens opschoof in functie van de andere werkzaamheden in de zalen. Een werf gaat logischerwijs gepaard met stof, geluid, trillingen. Regelmatig verhuisden we dus met een heleboel vitrines naar een andere zaal waar voor een aantal weken geen werfwerkzaamheden gepland waren. Het was alleszins aangewezen om in nauw en wekelijks overleg met de verschillende partijen zoals aannemer, architect, scenograaf, bouwheer en museum te functioneren.

Peter Taeymans is het hoofd van het vierkoppig team houtrestauratoren dat zich over de vitrines van het KMMA ontfermt maar daarnaast nog andere restauratie-opdrachten heeft.

Peter Taeymans: ‘De opdracht omvatte zo’n 160 vitrines van diverse typologie en afmetingen.

Het is moeilijk te zeggen hoelang we gemiddeld aan een vitrine werkten. Elke restauratie is anders. De ene vitrine is al in betere staat dan de andere maar bij de meeste vitrines werd zowel het hout, glas als het metaal onder handen genomen. Glas werd opgepoetst of vervangen; metalen onderdelen werden van roest ontdaan en geolied. De vernis op het hout werd geconserveerd.

Ook alle niet-orginele onderdelen werden verwijderd.  

Er waren twee grote werkfases voorzien bij dit project: een eerste voor de algemene restauraties en een tweede voor de afwerking, wanneer er geen aannemingswerken die stofoverlast veroorzaken meer uitgevoerd werden in het museum.

Eenmaal gerestaureerd werden de vitrines opgeleverd aan het museum waar ze op hun beurt voorzien werden van sokkelverlichting en klimaatregeling. Het hele restauratieproces werd ook gedocumenteerd.’

 

12/09/2017