Nieuws

Nieuw: dinsdag = Thermo Lignum dag


Deze cycli staan open voor wie één of maar enkele objecten dient te behandelen en dus niet de volledige capaciteit van 30m3 nodig heeft. Door te combineren met andere stukken kan er budgetefficiënt gewerkt worden.

Hoe werkt de behandeling?

In de ateliers van IPARC in Kampenhout (Vl-Br) werd de nieuwe Thermo Lignum behandelingskamer in gebruik genomen eind 2016. Deze thermische en vochtgereguleerde techniek laat toe om op een veilige en betrouwbare manier kunstwerken en erfgoedobjecten te behandelen tegen diverse vormen van insectenaantasting zoals houtworm, houtrot, textielmot, kevers, zilvervisjes en dies meer. 

Via een computergestuurde warmetebehandeling en vochtregulering worden de klimatologische omstandigheden tijdens de volledige behandelingsduur –ook op afstand– gemonitord. De behandeling duurt ongeveer een etmaal en biedt 100% curatieve effectiviteit tegen de insecten, larven en eitjes. De methode is bovendien ook volledig ecologisch omdat ze enkel gebruik maakt van natuurlijke elementen als lucht en water en zeer weinig electriciteit verbruikt.

Welke kunst- en erfgoedobjecten komen voor behandeling in aanmerking? 

Het behandelingsproces wordt uitgevoerd door een IPM-specialist onder het toeziend oog van een restaurator gespecialiseerd in de betrokken materialen. Er wordt over gewaakt dat de objecten op een deskundige manier gestapeld worden, zodat de lucht optimaal kan circuleren en de capaciteit van de kamer zo goed mogelijk benut kan worden.

Schilderijen op doek en paneel, gepolychromeerde objecten, meubilair en houtwerk, textiel, (wand)tapijten, muziekinstrumenten, leer, papier, manuscripten maar ook zeer diverse hedendaagse materialen kunnen behandeld worden met de Thermo Lignum methode. 

Wanneer?

De behandeling kan gereserveerd worden via mail (info@iparc.eu) of telefoon (016 90 75 90). Indien je de volledige kamer wenst te reserveren, proberen we dit zo snel mogelijk in onze planning in te passen. Urgente behandelingen van bruiklenen voor tentoonstellingen of beurzen krijgen voorrang           

Elke eerste dinsdag van de maand wordt een open behandelingscyclus uitgevoerd. Deze behandelingscycli zijn vooral interessant als je geen volledige behandelingskamer van 30m3 gevuld krijgt. Op die manier kan je werken laten behandelen per stuk of per m3.                     

Objecten kunnen binnengebracht worden tot en met de dag voordien, tijdens de kantooruren van 9-17u én na een seintje per telefoon (016 90 75 90) of mail (info@iparc.eu). Een behandeling duurt ongeveer 22 à 24 uur. De behandelde stukken kunnen opnieuw opgehaald worden vanaf dinsdagmiddag 14u. 

Prijs?

Voor een offerte bezorg je ons best je vraag en foto(s) vooraf en bezorgen we je binnen de 24u een aangepast prijsvoorstel. Indien je geen volledige kamer nodig hebt, wordt een stukprijs gehanteerd van 75 euro per m3. 

Handling van de stukken en assessment door een IPM-specialist is in de prijs inbegrepen, alsook een behandelingsrapport.

 

Alle prijzen in euro zijn exclusief verzekering, transport en 21% BTW.

01/05/2017