Inspectie met camerasonde

Deze analyse is een uiterst minimale destructieve onderzoeksmethode en wordt gebruikt om organische en anorganische schade in kaart te brengen op moelijk bereikbare plaatsen. Toepassingen vindt men onder andere in historische panden en kerken achter het meubilair, het altaar of de lambriseringen. 

Camera-inspectie van roerende maar ook onroerende erfgoedobjecten wordt uitgevoerd met een analoge endoscopische camera. Het analoge beeld wordt digitaal omgezet en aangeleverd op DVD in een formaat dat door de meeste PC’s en Apple computers kan gelezen worden.

De film-opnames worden vervolgens gemonteerd om enkel de interessante en relevante beelden te tonen.

Van elk voor de onderzoeksvraag relevant beeld wordt via de film een foto uitgeknipt en uitgeprint op een kwaliteit conform aan het gebruik van een analoge camera. De kwaliteit wordt bepaald door de grootte van de foto met aandacht voor maximale leesbaarheid.

Film en foto’s worden in kleur afgeleverd.

Na de analyse van het schadebeeld formuleren het houtrestauratieteam - en indien nodig ook de polychromierestauratoren - een voorstel van correctieve of preventieve behandeling.

Opinie De Standaard David Lainé

Echte restaurateurs kopiëren en vervalsen niet // Lees meer

Wolfers-winkel van Horta heropent in nieuwe zaal Jubelpark

Het interieur van de door Viktor Horta ontworpen Wolfers-winkel is in restauratie sinds het najaar van 2016 en wordt vanaf eind november 2017 terug opengesteld voor het publiek in een nieuwe zaal. // Lees meer