Textiel

Het textielatelier conserveert en restaureert een breed aanbod van textiel van verschillende soorten kostuums en kledij, accessoires, archeologisch en etnografisch textiel tot religieus textiel, merklappen, vaandels en vlaggen, interieurtextiel en hedendaagse creaties in of met textiel.

Objecten en kunstvoorwerpen in textiel kunnen gemaakt zijn van verschillende soorten natuurlijke en synthetische vezels. Deze vezels ondergaan een natuurlijk proces van verval, waarbij zichtbare of onzichtbare schade kan ontstaan. De schade kan aanwezig zijn onder de vorm van verkleuring, bruine vlekken, lacunes, kale en afgesleten plekken, vouwen, vervuiling en kan de textielvezel danig verzwakken.

Om een gedegen behandeling te kunnen uitvoeren is het van belang de oorsprong van het textiel te kennen met name welke textielvezel gebruikt werd voor de vervaardiging en welk weefpatroon men toepaste. Deze analyses worden in het laboratorium bij IPARC uitgevoerd.

De behandeling van textiel kan zowel conserverende als restauratieve ingrepen omvatten.

Bij de conservatie, gericht op de stabilisatie van de huidige toestand, kan de behandeling bestaan uit:

stof en vuil verwijderen, consolideren van scheuren en relaxeren van vouwen, ondersteunen van zwakke delen en het camoufleren van gaten en ontbrekende stukken.        

De restauratiebehandeling gaat een stap verder dan conservatie: er kunnen bijvoorbeeld ontbrekende delen aangevuld worden, of materialen die vergaan zijn worden vervangen door nieuw materiaal.

Het oorspronkelijke uiterlijk van het object wordt een belangrijker uitgangspunt dan bij conservering.

Diverse technieken worden aangewend bij de conservatie-restauratie van textiel: naaitechnieken met verschillende natuurlijke en synthetische garens, maar ook lijmtechnieken waarbij lijmtypes gebruikt worden die thermoplastisch en omkeerbaar zijn.

Voor wandtapijten verwijzen we u graag door naar de Koninklijke Manufactuur van Wandtapijten De Wit in Mechelen (www.dewit.be

Villa Servais

https://www.facebook.com/villaservaishalle/